Artilleriavdelningen i Göteborg
StartsidaHistoriaKontakt



Historia

Artilleriavdelningen i Göteborg är en ideell förening med militärkulturhistorisk verksamhet. Föreningen bildades 1971, i samband med staden Göteborgs 350-årsjubileum. Kunliga Göta Artilleriregemente, A2, organiserades 1794. Regementets historia utgör navet i föreningens verksamhet. Uniformer, utrustning, beväpning och kanoner - allt med målet att på ett korrekt sätt återskapa ett litet stycke av den svenska historien.

Föreningen förfogar över två modeller av kanoner. Dels m/1863 som var den sista mynningsladdade kanonen inom svenska artilleriet, samtidigt den första kanonen med räfflat eldrör i syfte att ge granaten en stabilare bana på sin väg mot målet. Denna kanon används i samband med de saluter som föreningen genomför löpande. 7,5 cm artillerikanon m/1902 är den andra modellen, den första kanonen med rekyldämpning.

Uniformerna som används är i huvudsak m/ä (modell äldre) - en blå uniform  bestående av keppy, attilla (1872), ridbyxa, ridstövlar, kartuschväska och sabel (1831). Det är denna uniform som bärs i samband med salutskjutningar. m/39 och m/59 bärs när så är lämpligt, beroende av evenemang.

Kanoner och uniformer är inte allt. Under senare år har en traditionsgrupp bildats där damer (och barn) medverkar i tidstypiska dräkter, ett mycket uppskattat inslag. I samarbete med Herrskapsdansarna i Lidköping har dansträningar genomförts, allt för att föreningen ska kunna föra oss i de fina salongerna. Att vara officer var så mycket mer än tapperhet i fält.

Det militärhistoriska intresset är gemensamt för medlemmar i Artilleriavdelningen i Göteborg. Om du önskar bli medlem är du välkommen att kontakta oss för mer information. Verksamheten byggs upp av aktiva melemmar och vi har alltid rum för flera i vår gemenskap.


Bild från Stockholms Stadshus. Foto: Pierre A.


Lillemor, Anneli och Agneta i sällskap med den unga officeren Andreas. Foto: Gro O.

 

 

 


StartsidaHistoriaKontakt